mandag 27. mai 2013

Kjempekonvall er min Mai blomst…

Maiblomst er Mandagstema hos Helene med Alt som er vakkert denne gangen,
og Polygonatum multiflorum er mitt bidrag.
Den er viltvoksende på enkelte steder på Østlander og Vestlandet, den trives i skog på skyggefulle og fuktige steder. Hos meg står den i epletrebedet hvor det er vandrende skygge, veldig lite sol akkurat der den står men ser ut til å trives godt der.
IMG_6446Det er en veldig elegant plante synes jeg, har stengler som blir ca 80 cm høye. Blomstene henger i små klaser på to til fire blomster og sitter i bladhjørnene på undersiden av stengelen.
De er hvite og ca 1,5 cm lange og med grønt på tuppen. Her har de ikke åpnet seg enda, men om noen få dager tenker jeg den er i skikkelig blomst. Etter blomstring kommer det mørkeblå bær som kan ligne på blåbær, disse er giftie.IMG_6450

Den har tykke krypende hvite jordstengler og formerer seg lett, men ikke plagsomt mye.
macro

Storkonvallen er en urt og røttene ble brukt til bl.a. blødninger, sår, skrammer, beinbrudd, betente muskelhinner, hemoroider, revmatisme, appetittmangel, feilernæring, irritasjoner i fordøyelseskanalen, magebetennelser, dysenteri, magesår, sår på tolvfingertarmen, manglende fertilitet, impotens, ufrivillig sædavgang, hyppig vannlating hos menn, tørr hals hos diabetikere, tørste, tørrhoste, bronkitt, tuberkulose, dehydrering, fregner, misfarginger av huden, eksem og hjertesykdommer.
IMG_6449

Tørka og pulviserte røtter og blomster har også vært brukt som nysepulver for å få renset opp i bronkiene i gamle dager. Det har vært lagd destillert vann av hele planten som har vært brukt i dyr kosmetikk og som hudtonikum.
Unge skudd av Storkonvall kan spises når de er kokt, de kan brukes  i stdet for Asparges.
Dette har tydeligvis vært en plante som ble brukt til utrolig mye i gamle dager. Anbefaler den absolutt, den er veldig dekorativ og flott.montasjeLyst tilå se flere Mai favoritter klikk deg inn her

Ha en fortsatt fin dag.
Jeg deltar her også: Macro Monday   Mosaic Monday   I Heart Macro   Hello Monday   Tina’s PicStory

mandag 20. mai 2013

Varm Pinshelg…

skikkelig sommervær har det vært og jeg har drevet og ordnet ute på terrassen, fjernet alt som er vissent og tatt vekk mesteparten av jorden i urnene. Det tar sin tid da jeg har en del, nå har jeg fått tømt alle og de står klare til å få ny jord og bli plantet i, men det ser ut til å måtte bli en annen dag. Tok meg en liten rast og var ikke før kommet inn døren så begynte det å regne.
Tok på meg regnjakken og tok en liten runde med kamera, her er noe av det som blomstrer:

Blå lungeurt 200513

Den blå lungeurten har rosa aktige knopper først og så blir de nydelig himmelblå.Rosa 200513

Denne rosa blomsten klarer jeg aldri å huske navnet på, men den blomstrer samtidi som Lungeurt og Brunnera. Jeg liker bladverket på den veldig godt, det er dekroativt.
Brunnera 200513

Brunnera, husker ikke hvem av de, men har både Macrphylla og Jack Frost, begge blomstrer nå.
MariaNøkle 200513Maria Nøkleblom sprer seg villiog vekk i hagen, nesten for villig, men er lett å fjerne mens den er liten.
Mørklillaku 200513En mørk lilla Kubjelle i steinbedet, bildet over.
Rødkumont 200513Endelig blomstrer den røde kubjellen.
Stemormont 200513På trappa har det kommet et noen nye stemorer, kunne ikke motstå disse og den nydelige lyseblå under.
Stemor lyseblå macro 2Jeg falt for dristelsen da jeg fikk kloa i en kjmpebillit hortensia, skulle helst hatt blå, men det hadde de ikke igjen.
Hortensia 200513

Måtte bare ta noen macrobilder av den også, den skal opp i skogsbedet når høsten kommer. Så får jeg håpe den overlever vinteren.

Hortensiamont 200513

Ha en fortsatt fin kveld.I dag deltar jeg hos:
Vivi – Helgeglder  Macro Monday    I Hearth Macro  Our World Tuesday

fredag 17. mai 2013

Årets første lille…

bukett ble plukket inn blant småtassene  i dag tidlig.

IMG_0004

Skikkelige nærsynt blomster, men du verden så vakre.
montasjeDet har vært en stille og rolig dag, har lurt meg til å pusle litt i drivhuset. Føles litt bortkastet å ikke ha gjort noe ute nå når det har vært så fint arbeidsvær. Men det er tross alt 17. mai, da gjør jeg ikke sånt, selv om jeg er aldri så hagegal. Men å tusle rundt og kose seg med det som blomstrer og plukke en bukett det går fint an.

Vasen er på størrelse med et eggeglass, men det holder og buketten står ved siden av PC’n sånn at jeg får noe å glede meg over når jeg sitter her og blogger.
IMG_0005Buketten består bl.a. av Scilla, Snøklokker, Puschkinia, rosa fylt Blåveis, Maria Nøkleblom og noen som jeg ikke husker navnet på.  
170513

Ellers har jeg nylig kjøpt meg et nytt leketøy, ja jeg kaller det leketøy, men et nyttig et. En ny mobil, smart telefon. den har all verdens duppeditter, ting og tang, her skal jeg få kjørt meg noe skikkelig i å lære hvordan den funker. Jeg som ikke hadde internett en gang på den gamle, jeg ringte og sendte meldinger, that was it.

Det skal være et veldig bra kamera på det og jeg har tatt en del, bildene ser OK ut på tlf. men på PC’n blir de tåkete og grumsete. Mulig jeg gjør noe feil i overføringa, får prøve igjen senere. På Instagram ser de sånn nogenlunde ut, ja da jeg har klart å få knotet til en konto der, så nå kan vi ses der også.


Frøya liker å ligge ved siden av PC’n når jeg blogger, hun har fått et gammelt håndkle som hun ligger på. Dette bildet er tatt med mobilen.
Nå skal jeg se til å få meg en matbit, har sitti og knotet og lekt meg noen timer nå.

Håper dere har hatt en fin dag og ha en fortsatt fin kveld.


Jeg deltar her: Saturday Show Off   Tina’s PicStory – Weekend Flowers   Weekly Topshot   Today’s Flower   

mandag 13. mai 2013

Fra drivhuset i dag…

siden det er sånt møkkavær pusler jeg i drivhuset. I dag har jeg pottet om de mest nødvendige, holder på å gå tom for jord. Skulle gjerne begynt å plante i noen av urnene, men får vente med det til jeg få noen til å være med å hente jord. Kjører ikke selv lenger så det er ikke bare bare.
Oversikt 130513

Jeg har ryddet og omplasser litt for at det skal ta seg litt penere ut, god plass i hyllene da jeg ikke har sådd noe særlig i år. En liten sitteplass må man jo ha der, den skinmtes til venstre. Er veldig svak for rustent smijern, så da jeg kom over dette bordet og to stoler for noen år siden på Plantasjne ble det med hjem.Div Coleus 130513Diverse Coleus og Stemor, synes de vokser sent, men kulde og dårlig vær har vel noe av skylda.Asarina i hylle 130513Asarina’ne er plassert i hylla i hjørnet, hvitblomstret øverst og rosa nederst, denne har jeg tatt stikling av fra en som står ved Madonna’n. Er spent på den hvite om den får like store blomster som den rosa.
Urtekroken 130513 
Her er urtekroken, bakerst står riktignok en Cobea, men ellers er det  Tomater, Chili Paprika, Timian, Oregano, Sitronmelisse, Sitron Verbena og gressløk foreløbig. Kommer nok til å bli flere etter vert, har alltid en del urter i drivhuset, lettvint å gå og ta når man trenger. Har en del rundt omrking i hagen også, er veldig glad i urter både for å bruke i mat, for utseende og lukt. Plasserer de ofte inni ellom staudene for å få inn litt grønt bladverk.
Tomat Sunsert MillonTomaten Sunset Million har allerede kommet med de første blomstene, denne er nesten sort med lyse striper og på størrelse med Cherry tomat. Gleder meg til å gå og maule av disse.Envy og Zebrina 130513Malva Syvestris Zebrina og Zinnia Envy, Envy er toppet og nye grener er allerde begynt å komme. Envy er veldig lekker i diverse sammenplantinger.  Hyllekrok 130513Noen av Pellisene blomstrer, de skal ut på terrassen når det blir vær til det. En del står fremdeles inne, får se til og sose meg til å få de ut i drivhuset. 
Madonnahjørn m oppsats 130513Madonna er på plass i kroken sin sammen med rosa Asarina og en hvit potetplante som har overvintret inne, disse er ikke kommet helt i siget ennå. Foran står Dicondra Silver Falls og en lilla sommerblomst som jeg aldri husker navnet på, disse må jeg ha hvert år.Til høyre skimtes en rød/orange Brugmansia som også har overvintret inne.
Reol og arbplass 130513Bak hyllene er arbeidsplassen, rotete som vanlig, godt den er litt gjemt. For å lage litt skygge har jeg hengt opp Agryl duk på sørøstveggen og deler av taket. Ellers blir det altfor varmt tross tre luker og dør på vidt gap.
I år har jeg en del klatreplanter, seks Passiflroa, tre Asarina, Blogbeger, Gloriosa og Vigna Caracalla.
Blodbegrene er en skuffelse i år, prøvde å så selv to ganger, første gangen havna sådden på gulvet, andre gangen visnet frøplantene før jeg fikk priklet. Kjøpte så en del frøplanter på Hagemessen, men de viste seg å være overvannt, skiftet jord da jeg kom hjem med de, men en del gikk dukken likevel. Blir nok kjøpt noen til når de kommer i handelen for jeg vil ha maaange.monstszommerblHa en fortsatt god kveld.

Jeg deltar her: Tina’s PicStory   Our World Tuesda   Hello Monday   Tursday Around The World


lørdag 11. mai 2013

Passiflora Citrina–Månedens blomst…

endelig bloimstrer den, de første knoppene kom for over en måned siden.Citrina 09052013 3Blomsten er veldiug liten i forhold til andre Passiflora blomster, ca  4 cm i diameter.
Citrina 09052013 2
Den er veldig enkel men likevel nydelig.Citrina 09052013Hele planten er nå ca 70 cm høy, men den kan bli drøyt 3,5 m.Citrina montasje 110513I morgen blir det kosedag i drivhuset, har en del planter som trenger ompotting.
Vil du se flere månedens mai blomster klikk deg inn hos Anna Vattenkanna

Ha en fin uke.
                                                                 
Jeg deltar her:   Weekly Top Shot   Today’s Flower   Helgeglede hos Vivi   Monday Mellow Yellow  
                          Macro Monday     

torsdag 9. mai 2013

Pelskledd i regn…

Grått og trist ute i dag, men tok en liten runde og knipset bilder av kubjellene som såvidt har  begynt å blomstre, de er like søte i regnvær også.hvit kubjelle

Litt våte i pelsen er de.

hvitku4

Har de i flere farver, rødt og to lilla farver, Synes de er veldig sjarmerende både når de blomstrer og når de står der med sin bustete frøstand.

hvitku5

Den lilla hadde ikke lyst til å bli tatt bilder av i dag, synes nok den var for våt og pjuskete i pelsen.
Lilla ku regn
Har flere som har selvsådd seg i utkanten av parkeringsplassen, der står de i singelen og ser pjuskete og stakkarslige ut i dag. De står bare med knopper ennå. 
Den røde er litt tregere av Seg, har såvidt begynt å stikke hodet over jorda.
Rød ku knopp2

Ha en hyggelig dag.Jeg deltar her
: Little thing Thursday   Thursday Favourite Things   Fertilizer Friday/ Flaunt Your Flowers   Floral Friday Fotos  Weekend Flowers      Floral Love with Monas Picturesque   Show and Tell Friday   Photo Story Friday     

 

tirsdag 7. mai 2013

Sneklokker…

Sneklokkene titter frem og de er forbasket vanskelige å fotografere. Men hva gjør man ikke for å få tatt bilder av skjønnhetene, ligger langflat, rydder vekk gress og blader rundt de for å få fanget de på best mulig måte.
Naboene tror vel jeg er splitter pine gal som åler meg rundt langflat i hagen.
Ja da jeg er gal, splitter pine hage og fotogal
.IMG_0010

Over Flore PlenoIMG_0010

Flore Pleno2

IMG_0011


Jeg deltar her: Tina’s PicStory - Wordless Wednesday   Create With Joy – Wordless Wednesday   Torsdagstema – I Like