tirsdag 31. august 2010

Høstbukett…

Tydelig at høsten er kommet, blomstene i hagen er på hell.
Men fikk da rasket sammen en bukett i dag, den består av kuletistel, fylt såpeurt, hjortetrøst og en hvit  småblomstret som jeg ikke vet navnet på.
Muggen de står i, er en jeg har etter bestemoren min, den har jeg brukt flittig til blomster i sommer.
Den strikka duken fikk jeg tak i på en brukt og antikkmesse i Vikingskipet i våres. Er alltid på utkikk etter strikkaduker når jeg er på sånne messer. Liker ikke å strikke selv, har strikket en liten duk en gang, men aldri mer. Har ikke tålmodighet til det, tar altfor lang tid.
 

Synes ikke buketten ble så værst jeg. Tistlene har jeg sådd selv for noen år siden. De trives veldig bra og har nå spredd seg nesten for mye.bukett3
Dette ble en lukt bukett, det er bare den hvite som ikke lukter.  Det er ikke en overdøvende lukt, sånn passe mild og behagelig.
montbukett
Nå skal  jeg karre meg ut og plukke opp epler som har falt ned, så jeg får klippet plenen i morgen.

Ha en fortsatt god dag.

                          

tirsdag 17. august 2010

Dagliljer som blomstrer nå...

Opp gjennom årene har det blitt en del dagliljer på meg. Hvor mange jeg har vet jeg ikke helt, da jeg ikke har soset meg til å lage en oversikt.

Denne dagliljen har veldig store blomster, ca 15 cm i diameter. Den er egentlig litt blassere og dypere rød i farven.  Første gangen den blomstrer i år. den er ca 70 cm høy.

Denne er en nyanskaffelse i år- Det finnes ingen dagliljer som er helt 100% hvite, denne er det et svakt gulskjær i. Blomst ca 10 cm, høyde 45-60 cm. 
Hemo arctic snow

Her er farven ganske så riktig, den er også ny i år. Blomst 10 cm, høyde 60-90 cm.
hemosammy russell

Denne er fra en import noen år tilbake. Blomsten er ganske liten, ca. 6 cm i diameter, høyde 60-90 cm. Blomstrer jevnt og flittig.
hemoscorpio
Nesten korrekt farve, lite granne dypere rød. Hvor den kommer i fra husker jeg ikke. Blomsten er ca. 7 cm i diameter, høyde 65 cm. Her er kanten rundt blomsten bølgete :-)
rødukjent daglilje

Enda en navnløs, mørk brunrød, bl. ca 6 cm i diameter, ca 80 cm høy. Har mange knopper på hver stilk i år :-)hemo brunrld liten bl

Denne kan ikke akkurat kalles vakker, ville ha den fordi jeg ville ha noen som var annerledes. Morsom er den med stjerneformede bl, som har en tendens til å krølle seg, 15 cm i diameter. Blir 90-120 cm høy, blomstrer bra.Hemerocallis Gadsden Greensleves 
Dette er den mest røde dagliljen jeg har og farven er korrekt,. Den blir ikke så høy, ca 50-60 cm, bl. 6 cm, synes blomsten er veldig vakker, den lyser opp i bedet. Kjøpt som navnløs hybrid i år. Bare en blomst foreløbig.rød daglilje

mandag 16. august 2010

Humla suser…

fra blomst til blomst.  På fotorunden i dag var jeg på jakt etter sommerfugler, men det var det dårlig med. Humler derimot var det enormt mye av.
Når jeg tenker over det har jeg sett veldig lite sommerfugler i sommer. Jeg har ikke sprøytet i hagen i år, heller ikke i fjor, fordi jeg ville prøve å ta vare på sommerfugl larvene. Så hvor blir de av?  Hvordan er det hos dere?
Marihøner har jeg heller ikke sett, men så har det ikke vært bladlus her heller.
Her er kommer det en del macrobilder med humlebesøk :-)
Ligularia et eller annet.

Hvit monarda på hell.hvithestemynte

Blomstene på den hvite Echinopsen er nå kommet ut.
hviechinops 2

Om dette er Doubledecker er jeg litt usikker på, er merket som det i hvertfall. Det vil vise seg om det dukker opp noen kronblad på toppen.
echinacea purpura double decker

Når man studerer Eryngium på nært hold er den veldig dekorativ.
Eryngium

 Ligularia, samme som første bildet.
flergulhumle

Disse passer bra sammen, men Lysimachia’n må passes på så den ikke sprer seg for mye.
Lysimachia 'Firecracker'

Rylliken er tydeligvis ingen insekttilmagnet. ryllrev

Endelig fikk jeg tatt bilde av noe annet enn humle. Men hva det er for noe vet jeg ikke.
sommerfu

Tror dette er en kålsommerfugl, sitter på en aks Veronica.
*sommerfugl

Ha en fortsatt fin dag dere som kikket innom :-)

onsdag 11. august 2010

Augustbilder

Tok en bilderunde mellom regnskurene.
Alle bildene er tatt med macrolinse, da jeg skulle ta en ny runde med avstandslinse begynte det selvfølgelig å regne, så da ble ikke det noe av.
Innlegget er langt og jeg har lagt inn bare store bilder, men dere har vel tid til å scrolle  i regnværet ;-D
Den fylte Saponaria’n under er en plante jeg etterhvert setter veldig stor pris på. Den lukter noe alldeles himmelsk, har lekre blomster og har spredd seg bra. Denne fikk jeg kloa i på Asker staudegartneri for noen år siden, og den skal deles når den er avblomstret.

*hjortetrøst

Hjortetrøsten samler vanligvis mange insekter, men i dag har de gjemt seg gitt. Liker vel ikke regn de heller.
En humle fant jeg på ett blad, og det var det eneste insektet jeg så.
humle

Aks Veronica’n tar seg best ut når den har dannet store tuer, som her. Har den i blått og hvitt også. den hvite klarte jeg ikke å finne igjen i dag. De blå blomstene som skimtes i bildet er Nepeta som er på tur til å blomstre av.
veronica

Echiinacea er en flott plante, den hvite er begynt å komme i blomst. De rosa er ikke kommet i gang ennå. Det morsomme med Echinacea er at blomsten er spinkel og taslete i starten, og utvikler seg til å bli stor og flott etterhvert. Dette kan man se på bildet under, og ennå er den ikke fullt utviklet her.
hvit echinacea

Sommerfuglbusk er et must i hagen, og for en del år siden fikk jeg fire frøplanter fra ei på Hagegal. De har blitt borte en etter en, den siste strøk i vinter.  Da jeg kom over denne, måtte den bare bli med meg hjem. Denne heter Adonis Blue og er ordentlig blå.
buddleia3

Asarina har jeg sådd selv i år og har flere stykker på terrassen. Det rare er at det er en som ikke har kommet i blomst, selv om den har hatt samme forhold som de andre. Jeg skal prøve å overvintre den ene. Dette er blitt en må ha plante, lekker farve på blomsten. Er noe mørkere i virkeligheten.asarina

Jeg fant igjen noen gamle Cleome frø, og disse sådde jeg uten noe særlig håp om at de skulle spire. To planter fikk jeg og den ene er kommet i blomst.
cleome

Denne Clematisen slynger seg inni mellom staudene under epletreet. Den har veldig små blomster med svak lukt, den passer i grunnen fint sammen med Monarda’n. Navnet husker jeg ikke og navnelappen er litt bortgjemt, så jeg gadd ikke kikke på den.
clematismonarda

Staude erteblomsten slynger seg oppover gjerdet, og  har spredd seg litt. Jeg har den rosa også, den står i et annet bed og ble plantet i år.
erteblomst

Denne  mørkbladete  husker jeg ikke navnet på i farten.euphorbia

Denne liljen holder koken fremdeles, er fra en import jeg var med på.
gardentreasure

Jeg trodde jeg hadde mistet denne i vinter, men for noen dager siden skimtet jeg i noe gult, som så ut som en roseknopp. Og jommen var det Graham Thomas :-D, og kjempeglad ble jeg. For det er en nydelig rose med en behagelig gulfarve. den remonter, lukter godt gjør den også.
Grahamthomas

Denne dagliljen er mye mer orange i virkeligheten, den  er virkelig flott.
hblackdraft

Klarer ikke å huske navnet på denne heller, det ligger på tungespissen, men…  Centaurea Macrocephala var det ja – med toppen av en Ligularia nederst.
ligulariaog

Knallrosa Phlox med Verbascum i bakgrunnen. Denne “Forbaskum’en” har spredd seg litt for mye, så her får jeg jobb med å grave opp røtter etter avblomstring. Frøstandene MÅ klippes av ellers blir det stor spredning. Blå aks Veronica skjmtes i forgrunnen.
phloxkongslys

Nok en Phlox, her sammen med en rød Monarda, ikke en helt heldig kombinasjon.phloxmonarda

 Den røde Monarda’n på avstand.
rødmonarda

Skulle mye heller stått sammen med denne, den begynner å bli tufs nå, men den har stått lenge.rosamonarda

Nok en Phlox, denne er litt for babyrosa etter min smak. Men den får nå bare stå, den er blitt stor og fin, og siden den lukter deilig…
rosaphlox

En rose som står i bed på baksiden av huset, får sol bare tidlig på dagen og sent på ettermiddagen. Kommer derfor sent i gang med blomstring, men når den først er i gang remonterer den godt. Farven her er ikke riktig, den er mye mer knallrød.rødrose

Therese Bugnet er ikke av de mest blomsterrike rosene, men den remonter med noen blomster nå og da.
theresebugnet

Det var kveldens dose med bilder fra meg, håper du ikke har slitt ut scrollefinger’n din, sånn at andre bloggere får glede av ditt besøk også.

Ha en fortsatt trivelig kveld, uansett vær.   

tirsdag 3. august 2010

Frøken Elegans

Frk-rose1  Moseplassen 
har en ny   konkurranse på gang.

 

Eglantyne er en rose jeg har i pallekarmbedet.  Der har hun holdt til i fem år, men i vinter trodde jeg hun  hadde gått dukken. Mot alle odds har hun har klart seg ;-)
Det er en alldeles nydelig  sart rosa farve på den, som blekner nesten til hvitt i kantene. Det er en Austin rose, den lukter ganske sterkt og remonterer veldig bra. Blir opptil 1,5 m høy og er en H4 rose.
Den ser så sart ut med sine lekre farve,  men det er en sterk frøken som har klart over 30 kuldegrader her. Sånne roser liker jeg ;-)

Eglantyne2

 

Den er veldig tett fylt, men av og til kan det dukke det opp et grønt knappøye i midtenEglantyne3 Eglantyne4
Her ser man godt hvordan den lysner mot kanten. Farven er bare så delikat.