onsdag 30. juni 2010

Ting og tang, og slikt…

Opp i gjennom åra jeg samlet en del stæsj, ting og tang. Noe av det skal jeg vise her i bloggen etterhvert.
Denne baljen komme fra barndoms hjemmet mitt. Den var badebalja vår da jeg var liten.
Her har jeg plantet en hvit Brugmansia, Gresk  Levkøy til venstre foran, blå sommer Salvie, blå henge Lobelia og en Pelargonium med blågrå blader m.  hvit kant og rosa blomster til høyre bakerst.
baljeene

 Her er en rosablomstret Passiflora i en flettet smijerns “bøtte”  m. et espalier.
passiflora

Av urner har jeg en del i plast som ligner på terrakotta, dette for at jeg skal klare å flytte på de. I denne er det bl.a. hvit sommersalvie, hvit spansk margeritt, som ikke gjør så mye av seg nå, Den lyseblå bak til høyre og den til venstre m. små sølvfarvede bladetr m. hvite blomster husker jeg ikek navnet på. Til høyre en hengende med varigert bladverk. urne1

Denne er jeg veldig fornøyd med, Dichondra Silver Falls, Ipomoea batatas Black Heart og en konge Begonia. Dichondraen tar opp igjen sølvfarven i Begoniaen, og Ipomoeaen den mørke farven. De har vokst noe forferdelig sakte selv om de har fått rikelig med langtidsgjødsel. Urnen ble plantet i slutten av april, den kommer seg forhåpentligvis utover sommeren.
urne2

Her er hvit sommersalvie sammen med hvit Verbena.
urne3

Dette hodet fikk jeg tak i på et gartneri på Skarnes for noen år siden, farven ble ikke helt riktig på bildet. Det er terrakotta med mosegrønt irr.
hode3 
Den helt store blomstringen har ikke startet ennå, men litt er det da i bedene.
bed1

 Blomster “porno” :-D 
rosagr

Bed under epletreet, her er det en del Revebjeller som har selvsådd seg, ikke helt heldig plasserte. Det for gå, gidder ikke å flytte de i og med at de skal blomstre i år.
epletrebed

Noen roser har så vidt begynt å komme. Stor ormerot breier seg utover, syntes jeg tynnet den ut ganske så kraftig i våres, men…
roseormrot

mandag 21. juni 2010

Akeleier og litt til...

I dag haddde jeg så store planer om å fortsette å flytte noen store stauder som holder på å ta ovcerhånd i et bed. I stedet har jeg vært lat og bare kost meg, man må ta seg tid til å nyte tilværelsen av og til også. Satt ute en stund og når solen begynte å gå ned gikk jeg en runde og tok noen bilder.
Akeleiene blomstrer for fullt nå, den første peonen sprang ut i dag, og noen orient valmuer likeså. 
Av akeleier har jeg masse forskjellige, og de har krysset seg i hytt og pine. Det er blitt en salig blanding etterhvert, navn husker jeg ikke lenger.

  Her er en liten Clematis akeleie, blomstene er veldig små og planten blir ca 70 cm høy. Denne har jeg ganske mange tuer av rundt om kring.
nærhvit2macro
Denne røde her har også små blomster, blir ca 60 cm høy.akrød3

Jeg har veldig mange blå varianter, denne har vanlig form, ca 70 cm høy.
blåflerenær

En lekker blå og hvit variant.
blåhvit2nær

Mørk blå Clematis akeleie, denne blir ca 75 cm høy, har ganske mange av denne også.
blånæær


hvitak1

Nærbilde av den over, denne er ca 75 cm høy.
hvitak2liten

En annen hvit variant.,den er noe hvitere enn den over.
hvitnær

En lys blå skjoldete variant, sikkert bastard :-D
macrolysblå

En mellomblå Clematis akeleie.
mørkakelienær

En bastard til, tror jeg.
mørkblåaknær2

Denne fylte foran har kommer i flere  blå varianter. blomstene er ganske små på denne også.
lysblåfylt

Her  er en lakserød valmue, navn har jeg ikke.
lyserevalm2

Coral Reef
valmuecoralreef

Husker ikke navnet på denne heller.  
orvalm2

 Peon navnløs :-)
peon

 

lørdag 19. juni 2010

Peoner….

Jeg falt for denne da jeg var på Jessheim, Mester Grønn  hadde 3 for 2 tilbud. Da ble det 2 på meg og en gis bort :-) 

Har en del Peoner i hagen og noen har jeg gravd opp, og satt midlertidig i urner. De trivdes ikke helt der de var plassert, endel hadde det nok litt for trangt. Skal lage eget Peonbed etterhvert, men har ikke helt fått bestemt meg for hvor jeg skal ha det. 
peon2
 Farven er  egentlig dypere rød enn bildene viser. Jeg har en i samme dype farve , men ikke samme type blomst. Den har blitt skikkelig stor og fin de siste årene og blomstret riktelig i fjor. I år ser det ut til at det ikke kommer så mange blomster dessverre. Var ute i stad og da var det en Peon som begynte å slå ut blomstene,  den første her hos meg, og de første orient valmuenene stod også i blomst i dag.peon3
 

   Den gamle  vasken jeg kjøpte er hengt opp,men jeg skal se om jeg kan få tak i en gammel kran og sette opp der. Da blir det seende mer riktig ut. Den gamle sinkbøtta har jeg sett under for å hindre at vann renner ned på terrassegulvet. Mulig den blir beplanet også :-)
Oppe i vasken har jeg satt Asarina, to forskjelliger sorter, to småbladet og en storbladet. 
vask2
Da ser det endelig ut som solen vil titte frem igjen, dere for ha en riktig God Helg dere som kikker innom.

onsdag 9. juni 2010

Nå er det nok…

regn for en stund, men det var det godt det kom. I enkelte bed begynte plantene å henge med hodet. Jeg vanner ikke før jeg er helt nødt, men når jeg først vanner, vanner jeg skikkelig. Lar sprederen stå ca 3 timer på hvert sted, så her tar det flere dager før jeg har tatt alle bed, busker og trær. Heller sjelden og mye enn lite og ofte.
I hagen gror det som bare det, her  er en Thalictrum, Allium  og  Rodgersia podophylla – bronseblad,  denne skal flyttes. Jommen er det med frøstander av en “Nordisk staude “også :-) Her må det til med en ny runde med luking ser jeg.

Nydelige blomster .
thacictrum2

Alliumene  er i blomst nå, disse vil jeg ha flere av. Skulle gjerne hatt en hel åker som Claus Dalby.
kejmpekonvallallium

Denne egen sådde Heuchera’n har heldigvis klart seg. Har en del forskjellige rundt om kring. Noen har begynt å komme med blomsterstengler.  Blomstene kan være veldig fine når de står der som et slør over bladverket.
Heuchera Dales Strain

Denne har jeg rotet vekk navnet på. Den har et flott sølvfarvet bladverk, så den er dekorativ også etter blomstring. Dessverre oppdaget jeg nå at den sprer seg med rotskudd, så den må passes på.
gul ukjent

Det var noen som i forrige innlegg etterlyste bilde av hvit Lamium, her er en av de to jeg har. Den er ikke så ivrig etter å spre seg som de rosa.
hvit lamium2

                 Hosta’ene kommer også nå, her er en fra en import jeg var med på for noen år siden. Navnet husker jeg ikke i farten. Jeg synes den er en av de fineste jeg har.
Hosta

Geranium’ene har begynt blomstringen.
 Rosa Geranium

Her er et nytt staudebed jeg nettopp er  ferdig med. Skal lage en liste over hva jeg har plantet her senere. Har plantet veldig tett ser jeg nå, mulig jeg må flytte ut noe etterhvert. Stammen som står midt i bedet er en Sibir lerk, som grenene er kappet av. Stammen som står igjen er ca 3,5 m høy, og her skal et par Clematis få lov til å klatre.
nybed1

Noen få stauder blomstrer der nå. Feil navn på bildet, skal være Astrantia major Claret.astrantia3

Denne revebjellen trodde jeg ikke kom til å blomstre før neste år siden den ble kjøpt i år.
hvit revebjelle

 Flere bilder fra bedet kommer etterhvert utover sommeren. Skal bli artig å følge utviklingen av bedet i bilder.
Rød centranthus

 I drivhuset står Asarina’ene fremdeles, snart skal de få ut. Her er den første som er kommet i blomst. RETTELSE: det er Thunbergia alata.
asarina hvit

I pallekarmbedet har den første Clematis’en kommet i blomst. Denne blomstrer på fjorårets skudd, den klatrer sammen med Rosa Lykkefund oppover rekkverket på terrassen. 
pink flamingo2

onsdag 2. juni 2010

Bilder fra hagen i dag..

I går fikk jeg endelig ryddet i rose/staudebedet. En jækla jobb for å si det rett ut. En jungel av rosekvister, noen med et hav av torner. Jeg ser ut spm jeg har vært i slåsskamp med nabolagets katter på armene. Var for varmt til å bruke noe som var langermet.
Dette var en jobb jeg haddde gruet meg til, men nå måtte jeg, skulle vært gjort for 14 dager siden. Masse døde greiner og roser som ble beskjært helt ned til rota. Så får jeg se  da om det er liv etter hvert.  Ser stygt ut for mange. Det værste er at det ser ut til at Augusta Llouise og Maiden Blush har gått dukken. Disse kjøpte jeg første sommeren jeg bodde her. Ja, ja ikke så mye annet å gjøre med det enn å skaffe nye.
Tok en ny fotorunde i dag, og her er noen bilder.
Epletreet stod i full blomst da jeg kom hjem i dag :-D
Jeg har det kun for blomstringens skyld og for å skjerme for innsyn til terrassen. Eplene som kommer er fulle av skurv og annen styggedom fordi jeg ikke gidder å sprøyte de. 

Denne har sneket seg inn i steinbedet under furua og der skal den få lov til å være.tiriltunge

Denne står også i steinbedet. Må vel passe på den så den ikke breier seg for mye.
vårphlox


Denne husker jeg ikke hva heter, ligner veldig på Aubretia. I følge Bille er det  Saxifraga rosacea
hvit steinbed


Brunnera Jack Frost er veldig flott nå.
  jackfrost2

 
Denne fikk jeg fra Gøril Fjellet for noen år siden, det er  første året den blomstrer. Ett blad og en blomst.Nå kom jeg på navnet på den også, Glaucidium palmatum-gørilfjellet

Kjempekonvallen tårner over de andre plantene. Dette er den mest elegante stauden jeg vet om. den er så slank og smekker med nydelige blomster.  Nå har den spredd seg såpass at jeg kan ta å flytte noen til et annet bed.
Dette bildet var ikke helt heldig. får prøve å ta nye i morgen.
kjempekonv2 
Lamiumen blomstrer og sprer seg villig. Den har forvillet seg til flere steder i haven. Jeg har den i tre rosa varianter, gult og hvitt. Sjarmerende  plante og lett å få vekk hvis man ikke vil ha den overalt. Og veldig fin å bruke i samplantinger i urner også.
lamiumrosa2

Geume’ne er noen farveklatter i hagen, og bonusen er at de også  har et flott bladverk. Dette er en plante jeg absolutt anbefaler , den danner flotte tuer.orangegeum