onsdag 31. mars 2010

Endelig fri

en hel uke ;-)
Skal bli godt med litt fri, selv om  været ikke ser så lovende ut.

God Påske alle som titter innom.

       Lilium Yellow Bouquet


tirsdag 23. mars 2010

Jada, det snør igjen

Noe annet kunne man ikke vente. Vinteren må gjøre sine siste sprell. Nå laver det ned store snøfiller. Det begynte såvidt å bli litt bart rundt rogna til høyre på bildet. Jeg begynte å få et lite håp om at det ville dukke opp snøklokker snart.
Men Snøen har minket mye, nå får jeg i hvertfall opp verandadøra mi :-). Da får jeg måke en liten plass så jeg kan sitte ute i påska hvis det blir fint vær.
Hadde egentlig tenkt å være hjemme i hele påska, men kommer til å ta  noen dager oppe i Gudbrandsdalen.
En liten påminnelse: Jeg har en liten konkurranse  i gang hvor premien er en bok sammen med en vårlig overraskelse. Det blir også en andre og tredje premie, småplanter + frø og en overraskelse.

Jeg har gjort om noen av kriteriene for å være med,  se forrige innlegg eller bruk knappen på høyre side .
Da håper jeg at flere melder seg på sånn at jeg får gitt vekk boken. 
Tilslutt har jeg noe påskegult som lyser opp, den ble meg hjem fra Plantasjen.

Synes Hawaii roser er så fine, men liker egentlig best de fylte. De er dessverre ikke så ofte i handelen.
Ha en fin dag alle som titter innom.

søndag 21. mars 2010

Konkurranse

Etter hvert har jeg  begynt å få ganske så mange blomster og havebøker. Det har hendt at jeg har glemt at jeg har en bok og kjøpt dobbelt opp, fort gjort når man er litt glemsk. En jeg har to av er  Duftplanter for alle sanser.
DUFTPLANTER1
Den  har jeg tenkt å gi bort sammen med en vårlig overraskelse  til den som klarer å gjette hvor mange blomster/havebøker jeg har totalt, et lite tips, jeg har under 200.
 Jeg setter også opp en andre og tredjepremie, disse blir småplanter/frø + en overraskelse. Men hva slags planter/frø er hemmelig ;-)
Er det flere som gjetter det samme, blir det loddtrekning og andrepremie på taperen. Hvis ingen gjetter riktig blir det den/de som har gjettet nærmest som får premie.

For å bli med i konkurransen gjør du følgende:
Gjette hvor mange havebøker jeg har og svare i kommentarfeltet  = 1 lodd
   Lenke til konkurransen i bloggen din = 1 lodd
Legger deg til som følger av bloggen = 1 lodd
Du kan alså få tilsammen 3 lodd.
Fristen er 9. april
Her er en liten omtale av boken:
Det er en liten bok på 64 sider og den er heftet.
Den har omtale av en del duftplanter, samplantinger, plasseringer etc.
Den har beskrivelse av planten, stell, sykdom, opplyser også om den er giftig.
Inneholder også en duftkalender, dvs. den opplyser om blomstringstid og når planten dufter best bl.a.
Her finner du også tips om vanning og overvintring.
En hendig liten bok, fine bilder, lett å slå opp i. 

lørdag 20. mars 2010

Frøplanter, utvikling…


Det kan være spennende å følge med på hvordan frøplantene utvikler seg. Det er spesielt spennende å følge med på hvordan bladverket utvikler seg, farve og form. Noen vokser veldig fort og blir store i løpet av bare en uke, og kan prikles før det andre bladparet har kommet. Andre  kan vokse noe gresselig sent, og man må virkelig smøre seg med tålmodighet.  Dette er noe av moroa med frøsåing.
De fleste stagnerer i vekst de første ukene etter prikling.  Kommer til å ta en del bilder fremover av noen av frøplantene etter som de utvikler seg og legge inn i bloggen.
Amaranthus ble priklet i dag, synes den vesle tassen begynner å få fin farve på bladverket allerede. Denne er sådd av egenhøstede frø, har tenkt å ha den i pallekarmene ved terrassen.
Cleome’n fikk jeg veldig dårlig spiring på, bare fire planter. Brukte gamle frø. Får ta å plante de i en gruppe ett eller annet sted. Den skal jo knipes etterhvert, så jeg kan prøve å lage stiklinger. 
   cleome
Den hvite Cobea’n vokser fort .Av seks frø spirte fire, da blir det bare to potter. de står inne på spireommet i 25 graders varme. Disse vil jeg skal vokse fort, så kanskje jeg kan få blomstring i løpet av august, hvis jeg er heldig. cobea
Dette er en ukjent, av egne frø. Har glemt å merke  frøene. Bladverket ser  kjent ut, men klarer ikke å huske hva det kan være. Disse har jeg pottet opp en del av. Hvis det er noen som drar kjensel på den blir jeg glad for å få et tips.
NN
Capsicum’n fikk den rette farven på det første bladparet, men så satte jeg den kjøligere, og det skulle jeg ikke gjort. Som dere ser er den blitt grønn, den skal tilbake i varmen.
capsicum
 

fredag 19. mars 2010

Det begynner å våres

Plutselig er vi midt i mars ;-)
Siste tiden har vært bare herlig, masse sol, bortsett fra i dag da, og snøen har sunket sammen, det er nesten så jeg får åpnet verandadøren igjen. Satser på at det går an til påske.

Det spirer og gror på planterommet, er ajour med prikling og såing, og har nok overskredet antall (50) sorter jeg skal så .  Annet kan man ikke vente av en hagegal ;-)
Har ikke blitt helt enig med meg selv om hvor mange sorter Convolus og Ipomea jeg skal så enda, har satt opp 3. Disse skal ikke sås før i april.

Var en tur på Bauhaus forrige lørdag for å kjøpe løker/knoller men vart veldig skuffet over utvalget.
Vel var det litt billigere enn Plantasjen, men for min del ikke verdt turen da de hadde akkurat samme  sortene som på Plantasjen. Synes Plantasjen har et bra utvalg i forhold.

Dro egentlig for å  få tak i Canna knoller , men det får antagelig bli en bestilling til Zimtrade i stedet. Har jo sikla fælt over katalogen deres og klart å holde meg i skinnet til nå.
Blir farlig detta.

Fikk i all fall tak i Dahlia Akita , den har jeg hatt før også. Men i fjor tørket det ut en del knoller for meg. Den skal i jorda i dag, det skal også Arabian Night.


IMglad 


Det ble også med to sorter Gladiolus, Princ Claus og Passos. Passos synes jeg har en morsom farve kombinsasjon. Tror jeg skal bruke den i en urne, men hva jeg skal ha sammen med den blir vårens nøtt ;-)
Kanskje jeg skal blande inn litt hvite hengende Verbena og noe bladverk med sølv? Disse blir 120 cm høye, så jeg må også ha noe halvhøyt som blomstrer.

Fant ut at jeg har litt lite hvitt, så Lavatera trimestris Mont Blanck skal sås i dag. Disse må jeg ha ganske mange av. Den kommer nok til å lyse opp i urner og bed. 
ãÀ†
Har nå endelig funnet ut hvordan jeg får teksten rundt bildene, men ikke hvordan jeg får store klikkbare bilder her. Vel får ta det senere.

Ha en koselig vårdag.
 

torsdag 18. mars 2010

Claus Dalby


Har fulgt med denne bloggen en stund, men ikke lagt inn link fra bloggen min.
Mannen har en drøm av et drivhus og have.
clausdalby
Haven er med farver og kombinasjoner som absolutt faller i min smak.claushave
Han har også gitt ut en del bøker, har desverre ingen av de selv, men har blitt fristet etter å ha fulgt med i bloggen.
Senere: He, he gikk inn på linken til bøkene og kikket på de han har utgitt.
ADVARSEL det er farlig, man kan bla gjennom hele boka. Og når man ser alle de lekre bildene som er i bøkene går bestillingsfingeren sin egen vei.
Min Krukkehave  havnet i handlevogna hos Tanum.